حركت در دايره،حركت روي مسير مربع ،از گوشه رو،ژيمناستيك

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
حركت در دايره
همه اثرهايي كه در عبور از قوس گوشه به كار گرفته شده در صورتي كه ادامه يابد، خط مسير را به يك دايره تبديل مي‌كند. كشيدن دستجلوي داخل، قرار دادن ساق داخل پشت تنگ و فشردن آن ، سنگيني نشست به داخل و نگاه كردن به خط، سير همراه با تكيه به دستجلوي خارج و نگه داشتن پاي خارج روي تنگ و فشردن آن، به آن ميزان كه عقب اسب از خط دايره خارج نشود، اسب را در خط دايره نگه مي‌دارد.
بهتر است در آغاز كار، اين تمرين در گوشه انجام گيرد، زيرا قسمتي از آن به علت آموزش قبلي و محصور بودن، خود به خود انجام مي‌گيرد. ولي اجراي آن در مركز و قسمت‌هاي مختلف زمين نيز ضروري است. حد نهايت آموزش در اين مرحله اين است كه سواركار در هر چهار گوشه مانژ، روي هر دو دست بتواند در روش‌هاي مختلف‌روي خط دايره منظم حركت كند. در آموزش اين روش دو مسئله بايد رعايت شود:
1- اسب از ريتم خارج نشده و آهنگ را از آغاز تا انتها حفظ كند
2- نشست سواركار به طرف داخل متوجه نشود
حركت روي مسير مربع
اگر مانژ را در طول به چهار بخش تقسيم كنيم و يك بخش آن را محل تمرين قرار دهيم و در دفعات بعد محل تمرين را نيز به دو قسمت كنيم، مربعي حاصل مي‌شود كه تمرين روي خط محيط آن براي اسب و سواركار نرمش و ورزش مناسبي است. شرط اين است كه در گوشه‌ها اسب و سوار حتي‌المقدور در خط منحني حركت نكرده و در خط مستقيم موازي خطوط اصلي مانژ، حركت به عمل آيد . فشار ساق داخل و فشردن همين دستجلو در رئوس گوشه‌ها بيشتر و سعي مي‌شود كه اسب بدون اين كه قوسي بپيمايد،‌تا حد امكان از خط مستقيم بر خط عمود بر آن داخل شود. حركت در چهار گوشه روي هر دو دست بايد انجام پذيرد. كمال موقعي است كه در يك گوشه خط سير مربع و در زاويه ديگر عبور از گوشه انجام شود.
از گوشه رو
حركتي است كه نتيجه آن عوض شدن جهت است و بيشتر به صف‌هاي سواري اختصاص دارد، نه آموزش انفرادي. اگر دست چپ اسب‌ها و سواراني به طرف داخل ماژ باشد در نتيجه انجام حركت از گوشه رو دست راست آنان به طرف داخل خواهد شد
دستور كار چنين است كه وقتي فرمان از گوشه رو صادر شد، نفر اول خط حصار را در طول مانژ پيموده و در كنج، درست مانند عبور از گوشه عمل مي‌كند، ولي بعد از عبور از گوشه، به جاي رفتن به خط مستقيم حصار، اثرها را تكرار كرده و به سمت گوشه اريب زمين حركت مي‌كند، يعني در حقيقت يك قطر زمين را مي‌پيمايد. در آن گوشه نيز درست مانند عبور از گوشه عمل كرده، تغيير جهت مي‌دهد. بنابراين با عبور از دو گوشه كه روي يك ضلع نيستند و پيمودن يك قطر مانژ حركتي به نام از گوشه‌رو انجام مي‌پذيرد.
ژيمناستيك
تا اين جا اصول حركت روي خط مستقيم، دايره و منحني‌هاي شكسته آموزش داده شده است. اين‌ها اصولي هستند كه در تمرين‌هاي ديگر نيز به كار گرفته مي‌شوند. شرط اين است كه اسب و سواركار حركت را درست انجام دهند در كنار مسائل آموخته شده، خطوط دگيري نيز وجود دارند كه با بهره‌گيري از آموخته‌ها اجرا مي‌شوند، بدون اين كه جزء به جزء تشريح شوند. مانند دوره،نيم دوره مستقيم و معكوس، حركت روي خط هشت لاتين، كم كردن و زياد كردن قطر دايره و خطوط منكسر و غيره،‌ كه در اين فصل بدون اين كه شرح و تفصيلي براي آنها نوشته شود، عكس‌ها و طرح‌هاي ارائه مي‌شود.
مجموع اين حركات تا اين جا با روش قدم و يورتمه انجام شده و به نام ژيمناستيك كه عبارت از پديده‌هاي مركب از كاوالتي و مانع است و همراه با تعويض جهت، به اسب نرمش و توازن مورد لزوم را داده و سواركار را ورزيده و بر خود و اسب مسلط مي‌سازد.

منبع : كتاب اسب
 
بالا