حرکت و دویدن اسبها سبب کاهش استرس آنها می شود

mahsa

Member
از تاریخ اهلی شدن اسبها در جوامع بشری ، هزاران سال می گذرد . به اعتقاد بسیاری از کارشناسان ، این دسته از حیوانات ، نقش بسزایی را در توسعه تمدن بشر بر عهده داشته اند . نقش اسبها در کشاورزی ، حمل و نقل و ارتباطات و حتی در عملیات های نظامی بر هیچکس پوشیده نیست . اخیرا نیز ، ورزش سوارکاری بطور چشمگیری در میان مردم ، محبوبیت به دست آورده است .





با این وجود ، اسب در طی سالیان متمادی ، ریشه برخی از جنبه های وحشی بودن خود را حفظ نموده است. روشن است که اسبها غالبا به موقعیت هایی که می تواند برای آنها بسیار پر تنش باشد عکس العمل نشان می دهند .از جمله این موقعیت ها میتوان به آموزش های سوارکاری ، ایجاد تغییراتی برای عملکرد بهتر در مسابقات اسب سواری ، معینات توسط دامپزشکان و حمل و نقل از طریق جاده ، اشاره نمود . در واقع چنین اقداماتی سبب بروز تنش هایی در اسبها میشوند .

اگرچه ، بروز استرسهای مختلف در این حیوانات از اهمیت زیادی برخوردار میباشد ، اما متاسفانه تاکنون ، تحقیقات مدون و مناسبی در این زمینه صورت نپذیرفته است . به گزارش خبرنامه بین المللی دامپزشکان ایران زمین ( vetnews ) ، اخیرا آلیس اشمیت در دانشگاه دامپزشکی وین برای اولین بار ، میزان استرس وارد شده بر اسبهای جوان را در حین تمرینات ، ارزیابی نموده است .
اشمیت در این مطالعه ، به بررسی ضربان قلب و سطح کورتیزول در بزاق اسب پرداخته است . وی همچنین نوسانات قلبی بسیار کوتاه این جانوران را در فواصل زمانی مختلف مورد سنجش قرار داده است . پیش از این ، برخی از محققین این نکته را به اثبات رسانیده بودند که این شاخصه ، معرف خوبی برای بررسی استرس در اسبها میباشد . با توجه به این که آموزشهای ورزشی به اسبهای مسابقه از سن سه سالگی آغاز میشود ، وی نیز مطالعات خود را از همین سن شروع نمود .

همانگونه که انتظار می رفت ، وی این نکته را دریافت که آغاز آموزشهای ورزشی ، دوره پر استرسی برای این حیوانات میباشد . وی افزایشی فوری را در ضربان قلب مشاهده نمود و آزاد شدن کورتیزول در بزاق را شناسایی کرد . به نظر میرسد که تصور اسب از نخستین سواری سوارکار ، حمله یک حیوان درنده میباشد که بایستی با تمامی توان با آن مقابله نموده و برای حفظ جان خود بگریزد . از سوی دیگر ، باتوجه به آنکه سوارکار نیز در خارج از محدوده دید اسب قرار دارد ، مشکل دوچندان می شود .

نکته شگفت آور آن است : زمانی که اسب حرکت میکند و صدای یورتمه رفتن به جلو را میشنود ، سطح استرس تا حدودی کاهش می یابد . در واقع ، به نظر میرسد که حرکت و تکاپوی اسب ، سبب کاهش استرس حیوان میشود . عدم مراقبت و یا رژیم نادرست در آموزش زود هنگام می تواند سبب بروز آسیب های دراز مدت برای ارتباط بین اسب و سوارکار آن شده و در نتیجه باعث جلوگیری از دستیابی به پتانسیل کامل و اضطراب غیرضروری حیوان می گردد .



شقایق نصرتی ، سردبیر بخش انگلیسی خبرنامه بین المللی وت نیوز
 
بالا