زين كن و سوار شو !

Dr_Ghaffari

Active member
اصول اوليه در سوار شدن بر اسب
در باشگاه ها معمولا اسب را براي جلسه اول زين مي كنند و آماده مي كنند . سوار تازه كار هم مي نشيند روي زين و بدون هيچ آموزشي جلسه اول پس از يك ساعت ول گشتن سوار و اسب در مانژ تمام مي شود . و به نظر من همان قدر كه براي سوار كسل كننده است براي اسب نيز كسالت آور است.من اولين جلسه را به آموزش تئوري اختصاص مي دهم تا حداقل اسب بينوا راحت باشد. و مقدماتي را كه در زير مي آورم به سواركاران گوشزد مي كنم . (لازم به ذكر است نه كارت مربيگري دارم و نه دنبال آن بوده ام و نه خواهم رفت بگذاريد به حساب معايب حقير سراپا تقصير). بخش ابتدايي كه راجع به نحوه حمل زين ؛ زين گذاري و ... است را فعلا نقل نمي كنم .كه بايد زين باشد و دهنه و ... تا عملا آموزش داده شود تا ملكه ذهن شود .
اما سوار شدن بر اسب ساده تر از آن به نظر رسيده است كه به آن پرداخته شود و اهميت نشست صحيح بر زين آن را تحت الشعاع قرار داده است .فرض كنيد اسبتان را دستكش به داخل مانژ برده ايد (اگر از ابتدا همان درب اصطبل سوار مي شويد حتي براي سواري آزاد كار درستي نمي كنيد) پس از بستن درب مانژ اسب را به وسط مانژ هدايت كنيد و هيچ گاه در خط حصار سوار اسب نشويد . اسب شما رو به درب مانژ نباشد . ابتدا اندازه ركابها ؛ تنگ و دهنه را كنترل كنيد .(وقتي سوار شديد زمان تنظيم ركاب نيست). قدري با اسب خود خوش و بش كنيد تا آرامش لازم براي پذيرش وزن ناگهاني شما را بر كمر خود بدست بياورد ! براي سوار شدن دهنه اسب را نگهداريد ولي هيچ فشاري به گوشه لبها و آرواره حيوان وارد نكنيد ! پشت به سر حيوان در كنار دستهاي اسب بايستيد و فاصله 30 سانتي متر بين پاي خود و دست اسبتان را حفظ كنيد . پس از اينكه پا را به آرامي در ركاب قرار داديد با دستهايتان قاچ جلو يا قاچ جلو و عقب را بگيريد . با يك حركت با نرمي هرچه تمام تر و چابكي سوار اسب شويد و در اين هنگام به اسب هيچ ضربه اي نزنيد ! با هيچ جاي بدنتان !
1- سواركاران عموما با پنجه پاي چپ كه در ركاب قرار دارد به پهلوي حيوان كه دقيقا محل قرار گرفتن اعصاب و عروق است ضربه مي زنند و اولين نا فرماني اسب از همين جا شروع مي شود كه اين بابا ناشي است ! براي رفع مشكل مي توانيد از زانوي همين پا روي بدن اسب تكيه گاه بسازيد.
2- از برخورد پاي راست با كپل اسب جدا خود داري كنيد و اگر بدنتان ضعيف است با تمرين اين مشكل را بر طرف نماييد .
3- ضربه ديگر را ممكن است سوار كار با دهنه به دهان اسب وارد آورد كه ناشيانه ترين كار است ! براي رفع اين مشكل از سوار كاري كناره بگيريد !
4- اما بيشترين ضربه اي كه سواركار هنگام سوار شدن به اسب البته نا آگاهانه مي زند ضربه با باسن خود به روي زين و در نتيجه كمر اسب است ! كه براي اسب اين ضربات خوشايند نيست !
5- اگر روي باسن خود بعد از سواري جاي زخم ديديد ! بدانيد كه اسب را هم به روز خودتان انداخته ايد !
6- هنگام سوار شدن به سوار شدن فكر كنيد نه ايكس و واي هاي اطرافتان !
7- دهنه براي هدايت اسبتان است نه گمراه كردن اسبتان !
8- مگر نمي گويند :"اسب ران را مي شناسد" پس رانتان را به بدن اسبتان بچسبانيد !
9- اگر بلد نيستيد شلاق دست بگيريد خوب دست نگيريد !( در عكسهاي ارسالي سهراب خان نگاه كنيد نمونه اش را مي بينيد نگاه اسب به شلاق است آن شلاق بيشتر اسب را عقب برده است تا جلو) !
10- شايد عقل شما بيشتر از اسبتان باشد(خوشحال نشويد گفتم شايد) اما حس اسبتان قوي تر است !
نشست سوار نيز نكات خاص خودش را دارد كه تعدادي را نغمه خانم ذكر كردند اما نشست براي هر رشته اي كمي متفاوت است مثلا در كورس بايد تا جاي ممكن ركاب كوتاه باشد.
 

Dr_Ghaffari

Active member
حتما در روزهاي آينده صحبت خواهيم كرد دوست دارم از تجربيات دوستان ديگر هم استفاده شود . سعي مي كنم ساده بگويم:" ساده ساده ساده !مثل نامه هاي آق بابا كه املا مي گفت و مادرم مي نوشت"
آخر در سايت مهمان هم داريم و شايد آنها هنوز سوار كاري نكرده باشند بنابراين مرا ببخشيد مگر نه قرار شد اين مطالب در قسمت آماتورها مطرح شود !
 

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
Dr_Ghaffari گفت:
حتما در روزهاي آينده صحبت خواهيم كرد دوست دارم از تجربيات دوستان ديگر هم استفاده شود . سعي مي كنم ساده بگويم:" ساده ساده ساده !مثل نامه هاي آق بابا كه املا مي گفت و مادرم مي نوشت"
آخر در سايت مهمان هم داريم و شايد آنها هنوز سوار كاري نكرده باشند بنابراين مرا ببخشيد مگر نه قرار شد اين مطالب در قسمت آماتورها مطرح شود !
فکر میکنم باوجود تمام چیزهایی که بلدیم و میدانیم حالا حالاها آماتوریم
 

Dr_Ghaffari

Active member
وقتي براي كاري به باشگاه هاي مختلف مي روم بسياري سواركاران را مي بينم كه با زين كردن اسب خود مشكل دارند ! هنوز نتوانسته اند با اسب خود براي آبخوري زدن و زين كردن كنار بيايند ! باور كنيد ! باور كنيد اين كارها ابتدايي ترين و ساده ترين كارهاي سواركاري هستند ! فقط كافي است باور كنيد !( يك نفر گفته است وقتي براي دعاي باران به تپه ها مي روند فقط كساني كه با خود چتر مي برند به كار خود ايمان دارند ) يك چنين باوري در سواركاري لازم است ! حتي در اسبهايي كه هنگام دهنه زدن شمع مي كنند و مخالفت خود را آشكار مي كنند آبخوري زدن ساده تر از آن است كه موجب نگراني شود !تقريبا مثل آب خوردن است !
دوستان من از شوخي گذشته شما كار را چگونه آغاز مي كنيد ؟
حتي در اين باشگاه ها سواركاراني را ديده ام كه روش درست حمل زين را نمي دانند !
و سواركاراني كه نمي دانند چگونه وسايل سواري خود را نگهداري نمايند !
در كتابهاي مختلف مطالب بسياري نوشته شده است اما واقعيت اين است كه سوار كاران ما بايد در باشگاه ها اين مسايل را نيز در كنار سواركاري آموزش ببينند .
سعي مي كنم خلاصه اي از روش زين كردن ؛ آبخوري زدن و ... را بنويسم اينها كارهايي است كه من به انجام آن عقيده دارم و از آنها نتايج خوبي گرفته ام .
وقتي وارد باشگاه مي شويد چه مي كنيد ؟
1-به سراغ مربي و دوستان مي رويد.
2-به دفتر باشگاه براي هماهنگي و ... مي رويد.
3-به رختكن مي رويد و لباسهايتان را عوض مي كنيد و زين و وسايل بر مي داريد.
4-به سراغ اسبتان مي رويد.
من ابتدا و قبل از انجام هر كاري به ديدن اسبي كه مي خواهم با آن سواركاري كنم مي روم و حتي اگر كسي را ببينم با يك سلام از راه دور خواهم گفت الان بر مي گردم !وقتي با اسبم براي مدت بسيار كوتاه كه نه براي خودم راضي كننده باشد و نه اسبم خداحافظي كرده و دور مي شوم.در صورتي كه موضوعي توجهم را جلب نكند وارد باكس نمي شوم .
سپس ساير كارهايي كه دارم انجام مي دهم و به رختكن رفته لباس تعويض مي كنم و با زين و دهنه دوباره به سراغ اسب مي روم.وسايل را جايي مي گذارم كه اسب بتواند آنها را ببيند و از نزديك بو كند . پس از احوالپرسي مجدد وارد باكس مي شوم.(البته ابتدا منتظر دعوت اسبم مي شوم به اين معني كه تا دم در باكس نيايد و تعارف نكند وارد نمي شوم ).اول بسم الله هم زين رو ي پشتش نمي گذارم يا آبخوري به دهانش نمي برم ! ابتدا كمي نوازش مي كنم سمها را چك مي كنم و پاك مي كنم جاهاي احتمالي ضربه مثل تنگ زدگي و زين زدگي را كنترل مي كنم و وقتي از سلامت اسب اطمينان حاصل كردم براي شروع يك سواري خوب از اسبم اجازه زين گذاري مي گيرم ! ( نخند ! ) آبخوري را بر مي دارم اضافه دست جلو را روي شانه راستم مي اندازم و در سمت چپ اسب روي راس زاويه ايمني با فاصله از اسب در كنار شانه چپ اسب مي ايستم . بخش پشت گوشي كله گي دهنه را در دست راست مي گيرم و اجازه مي دهم اسب آن را ببويد و با همان دست مقداري گردن اسب را نوازش مي كنم . حالا وقتي آبخوري دهنه در كف دست چپم قرار دارد بدون هيچ اصراري براي آبخوري زدن به طرف دهان اسب مي برم تا اسب از روي كنجكاوي هم كه شده آن را ببويد . به آرامي در حاليكه با دست راست گردن اسب را حمايل كرده ام انگشت دست چپ را در گوشه لب وارد كرده و به آرامي دهان حيوان را باز مي كنم و ساير انگشتان آبخوري را به داخل دهان هدايت مي كنم . حتي آرام ترين اسبها از اين مرحله خوششان نمي آيد شما در اين هنگام بايد با نهايت چابكي البته بدون ضربه با دست راست كله گي را به روي سر اسبتان ثابت كنيد و بند زير گلويي كله گي را ببنديد . انشاالله كه آبخوري مخصوص اسبتان باشد و اندازه آن مناسب باشد ! ( اگر نيست پيش از هر كاري اندازه آن را تنظيم نماييد .در تمام مدتي كه به اسبتان دهنه مي زنيد با اسبتان صحبت كنيد اصلا مي توانيد نظر اسبتان را از سواري بپرسيد يا نظر خودتان را به او بگوييد .
براي زين گذاري اسبتان را نبنديد براي دهنه زدن نيز اسبتان را نبنديد ! پس از دهنه زدن مي توانيد حلقه دسته جلو را در آرنج دستتان قرار دهيد . ابتدا عرق گير را كنترل كنيد مبادا كثيف و آلوده باشد. از عدم وجود خار سوزن و اجسام نوك تيز و برنده مطمئن شويد ( من عرق گير را روي ران پايم پهن مي كنم و همه جايش را دست مي كشم تا مطمئن شوم !) حالا عرق گير را در محل مربوطه قرار دهيد. هيچ گاه زين و عرق گير را با هم نگذاريد. اجازه بدهيد ابتدا پوست كمر اسب به حضور يك جسم خارجي عادت كند سپس بر وزن آن بيافزاييد . از طرف ديگر ممكن است وقتي زين و عرق گير را با هم مي گذاريد عرق گير چين بخورد و به پوست اسبتان در هنگام سواري آسيب برساند . پس از قرار دادن عرق گير به آرامي زين را روي پشت اسب قرار دهيد .( يواش ضربه نزن تشت كه نمي اندازي!) دقت كنيد قبل از زين گذاري:
1- تنگ جدا شده باشد.
2- ركابها بالا باشند تا ضربه ناگهاني به اسب وارد نيايد.
3- تنگ را در ابتدايي ترين محل در طرف چپ ببنديد و از جلوي اسب به طرف ديگر رفته تنگ را در محلي كه معمولا قرار دارد ببنديد .
4- قبل از اينكه دوباره به طرف چپ بياييد عرق گير و بند ركاب را به منظور عدم چين خوردگي يا گير افتادن زير تنگ كنترل كنيد .
5- حالا به طرف چپ اسب بر گرديد ( برگرد از اون طرف گفتم از جلو)
6- عرق گير و بند ركاب را كنترل كنيد سپس تنگ را مقداري سفت كنيد تا جايي كه اسب حتي نگاه هم نكند چه برسد به چرخاندن كمر و مخالفت كردن.
7- اسب شما آماده است تا با او دستكش به مانژ يا محل سواركاري برويد.(بيا پايين كي گفت سوار شي)!
8- حالا در محل سواري چند نكته را در نظر داشته باشيد.قبل از سوار شدن از تنظيم تنگ ؛ بند ركاب و سلامت اسب و وسايل بويژه تنگ و بند ركاب و دسته جلو مطمئن شويد . از وسايل پوسيده استفاده نكنيد ! جنس دست دوم و تعميري و صاحبش گفته نو نو نخريد !
 

مرضیه

Member
من هم همیشه اول از همه سراغ اسبی میرم که سوارش میشم،بعد بقیه ی اسبها. مادیونی که باهاش آموزش میدیدم به قول نغمه جان تیتیش بود و عاشق نوازش و توجه.یکبار که سهوا اول نرفتم سراغش باهام قهر کرد و تا مدتی جلوی باکس نیومد که نوازشش کنم!
 

Dr_Ghaffari

Active member
يكي ديگر از مسايلي كه در باشگاهها آموزش داده نمي شود نحوه نگهداري و مراقبت از زين و حمي آن است. سواركاران و گاهي مربيان آنها هم روش درست حمل زين را نمي دانند ! نكات ريزي وجود دارد كه اگر رعايت نشود باعث سختي كار مي شود . فكر مي كنيد راحت ترين روش حمل زين چيست ؟
1-زين را كول كنيم .
2-زين را با دو دست برداريم .
3-با گرفتن قاچ زين با يك دست آن را حمل كنيم و با دست ديگر وسايل ديگر را ببريم .
4-قاچ جلو زين را روي پهلوي خود قرار دهيم و با يك دست قاچ عقب زين را بگيريم .
5-در قسمت 4 زين را بچرخانيم ..!
واقعيت اين است كه حمل زين با يك دست آسان تر از دو دست مي باشد . زيرا زين وزن بالايي ندارد !بهترين روش حمل زين اين است كه گودي قاچ جلو زين را روي پهلوي خود قرار دهيد و با دست انتهاي زين يا قاچ عقب را بگيريد و حمل كنيد . دهنه و تنگ را نيز مي توانيد با همين دست حمل كنيد و يك دستتان براي انجام هر كار احتمالي آزاد باشد (مثل پاسخ دادن به تلفن همراه كه يكي از مشكلات من است !)
نكته : دقت كنيد در هر زماني كه به ركابها نياز نيست ركابها بايد بالا باشد .اين را يك قانون كلي تلقي كنيد :
1-هنگام دستكش كردن اسب تا ركابها بي سبب به بدن اسبتان برخورد ننمايد.
2-هنگام حمل زين توسط خودتان تا ركابها به پاي خودتان بر خورد نكند .
3-هنگامي كه سوار اسبتان هستيد و ركاب نمي گيريد .
4- هنگامي كه زين را در زين خانه قرار مي دهيد .
5- ....
نكته : اگر زين را برعكس حمل كنيد ممكن است بند ركابها و برگ زين با راه رفتن شما تداخل داشته باشد .
مزيت اين روش آن است كه :
1-يك دست آزاد داريد كه مي تواند به كار بيايد يا براي تعويض دست استراحت كند !
2-بخشي از وزن زين به كمر شما منتقل مي شود و دست فشار كمتري را تحمل مي كند !
3-امكان حمل چند زين را به صورت همزمان به شما مي دهد مثلا 4-6 زين !
4-بويژه در فواصل طولاني كمترين خستگي را به دنبال دارد .
اما دهنه بايد به صورت اصولي جمع و جور شود . نمي توان دسته جلو را آزاد گذاشت تا دنبال شما به زمين كشيده شود ! بايد به گونه اي در دست جمع شود كه وسط كار آويزان نباشد .بهترين كار اين است كه كله گي دهنه را به روش زير نگهداري و حمل نماييد .
آن قسمت از كله گي را كه پشت گوشهاي حيوان مي افتد در دست بگيريد و دسته جلو را نيز دور دست بگردانيد تا طول كلي به طول كله گي كاهش يابد ! سپس با بند زير گلويي كه سگك آن را باز كرده ايد دور دسته جلو و كله گي بتابيد و بند زير گلويي را با رد كردن از زير خودش يك گره ساده بزنيد. حالا مي توانيد به آساني كله گي دهنه را حمل نماييد يه به محل مربوطه در زين خانه آويزان نماييد . با اين كار از چرخيدن و تابيدن دهنه و آبخوري جلو گيري مي شود .
 
Dr_Ghaffari گفت:
اسبم اجازه زين گذاري مي گيرم ! ( نخند ! ) آبخوري را بر مي دارم اضافه دست جلو را روي شانه راستم مي اندازم و در سمت چپ اسب روي راس زاويه ايمني با فاصله از اسب در كنار شانه چپ اسب مي ايستم . بخش پشت گوشي كله گي دهنه را در دست راست مي گيرم و اجازه مي دهم اسب آن را ببويد و با همان دست مقداري گردن اسب را نوازش مي كنم . حالا وقتي آبخوري دهنه در كف دست چپم قرار دارد بدون هيچ اصراري براي آبخوري زدن به طرف دهان اسب مي برم تا اسب از روي كنجكاوي هم كه شده آن را ببويد . به آرامي در حاليكه با دست راست گردن اسب را حمايل كرده ام انگشت دست چپ را در گوشه لب وارد كرده و به آرامي دهان حيوان را باز مي كنم و ساير انگشتان آبخوري را به داخل دهان هدايت مي كنم . حتي آرام ترين اسبها از اين مرحله خوششان نمي آيد شما در اين هنگام بايد با نهايت چابكي البته بدون ضربه با دست راست كله گي را به روي سر اسبتان ثابت كنيد و بند زير گلويي كله گي را ببنديد . انشاالله كه آبخوري مخصوص

دکتر جان ممنون.
هر چند که چند سالي است اسب دهنه نکردم و به سواري نرفتم ولي هميشه بخش مشخص شده در بالا را اينجوري انجام مي دادم:
به جاي اينکه پشت گوشي دهنه را با دست راست بگيرم، دو بند گونه را که آبخوري را به پشت گوشي وصل مي کنه در دست راست که از زير گلوي اسب رد شده و روي پوزه آن قرار گرفته، نگه مي داشتم. اينجوري طول دهنه کمتر ميشه و براي بالا کشيدن نياز به بالابردن دست براي ورود آبخوري به دهان تقريبا" نصف ميشه. ضمن اينکه اسب نمي تونه سرش را بالا ببره و به راحتي با دست راست کنترل مي شه. مخصوصا" براي افرادي که قد کوتاه تري داشته باشند و يا با يک اسب قد بلند طرف باشند. همانطور که گفتيد آبخوري را روي چهار انگشت دست چپ قرار داده و با شصت چپ کمي روي گوشه چپ لثه اسب (بين دندان هاي آسياب و پيش که دندان نداره يا کنار نيش در نريان ها) فشار مي آوريم (در حد لمس) و زماني که اسب دهانش را باز کرد به آرامي آبخوري را که روي 4 انگشت کنار شصت پهن شده، وارد دهان مي کنيم و همزمان دست راست را که بندهاي گونه در آن قرار داره بالا مي بريم و بعد (بسته به آرامي اسب که سر را بالا پايين مي بره يا راحت ايستاده) پشت گوشي را پشت يکي از گوش ها انداخته و سپس اين کار را براي گوش ديگر تکميل مي کنيم.
 
Dr_Ghaffari گفت:
3-با گرفتن قاچ زين با يك دست آن را حمل كنيم و با دست ديگر وسايل ديگر را ببريم .
4-قاچ جلو زين را روي پهلوي خود قرار دهيم و با يك دست قاچ عقب زين را بگيريم .
5-در قسمت 4 زين را بچرخانيم ..!
واقعيت اين است كه حمل زين با يك دست آسان تر از دو دست مي باشد . زيرا زين وزن بالايي ندارد !بهترين روش حمل زين اين است كه گودي قاچ جلو زين را روي پهلوي خود قرار دهيد و با دست انتهاي زين يا قاچ عقب را بگيريد و حمل كنيد . دهنه و تنگ را نيز مي توانيد با همين دست حمل كنيد و يك دستتان براي انجام هر كار

دکتر جان به نظر من براي زين پرشي، مورد 5 راحت تره و قاچ عقب که بازتره راحت تر در روي گوه و پهلو قرار مي گيره و با زاويه کمتري نسبت به بدن ميشه آن را حمل کرد و بيشتر از تکيه گاه بدن استفاده کرد.

راستي با توجه به مثل هاي گفته شده در قسمت ضرب المثل لطفا در مورد نحوه حمل پالان خر و چگونگي پالان گزاري و بستن "رونکي" هم توضيحاتي بديد!!! ;D
 

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
اصول كلي رفتار با اسب:
رفتار خوش ، ارتباط و انضباط اصول ، خوش رفتاري ، ارتباط و انضباط ، به همان اندازه كه در رفتار انسان با ديگر انسانها داراي اهميت است درمورد رفتار با اسب نيز داراي جايگاه خاص خود مي باشد

خوش رفتاري:
همانگونه كه بازتاب رفتاري انسان ها نمودار تربيت آنها ست رفتار اسب ها نيز نشان دهنده نوع تربيت آنهاست . اسب ها به طور كلي نه فقط به پرستارشان وابسته هستند بلكه نسبت به رفتار و خصوصيات اخلاقي پرستار ، مراقب يا سواركارشان نيز از خود حساسيت نشان مي دهند.
به عنوان مثال ، مالك يا مراقب يا سواركار بد اخلاق اسبي شرور تحويل مي دهد كه بد نام شده و طالب همانگونه رفتار است .
اسب براي خوش رفتاري بايد آموزش داده شود و ساده ترين اين آموزش ها عبارتند از :آرامش كامل به هنگام تيمار ، بلند كردن دست و پاها با آرامش براي نظافت و اگر سوار خواست سوار شود ، ايست و بي حركت ماندن پس از استقرار كامل سوار روي زين و به فرمان او حركت كند . هر آنكس كه با اسب سرو كار دارد بايد خود بياموزد كه چگونه خوش رفتاري را به اسب آموزش دهد .

ارتباط:
آنهائي كه با اسب سرو كار دارند بايد بياموزند كه در امر آموزش مثبت بوده و كارشان تداوم داشته باشد اگر خواسته هاي آموزش دهنده مبهم و متغيير باشد اسب به سرعت سردرگم مي شود . بنابر اين لازم است بدانيم كه چه نكته اي را چگونه بياموزيم و اين امكان پذير نيست مگر روش صحيح كار با اسب را آموخته و به هنگام كار با او كاملا متكي به نفس باشيم .

انضباط و تشويق:
به هنگام كار با اسب انضباط اهميت خاصي دارد . اگر حركتي غلط را اصلاح كرده و حركت صحيح را پاداش بدهيم ، اسب به زودي در مي يابد كه كدامين حركت ها صحيح است و سعي در تداوم آنها خواهد داشت . به اين نحو اسبي خوش رفتار خواهيد داشت كه به داشتن او افتخار مي كنيد و نتيجه اش زندگي بهتر براي اسب است . اسب نيازمند پرستاري مسئولانه و مهربانانه همراه با قاطعيت است تا نظم پذير شود .
اين موجودات وحشي ، علي رغم اينكه هزاران سال است كه اهلي شده و تحت تربيت قرار گرفته اند ، همچنان غرايز اجدادي خود را حفظ كرده اند. اسب نه فقط مي تواند تو سري خور و عصبي با شد بلكه مي تواند به موجودي كاملا شرور و موذي تبديل شود . چه بسا كه پي آمد نگهداري و تربيت غلط و عدم انضباط واكنش هاي خطرناكي باشد .
اسب نبايد اجازه داشته باشد رفتار غلط را ادامه دهد كه در اين صورت به سرعت چگونگي تداوم آن را آموخته و آنرا جزو عادات خود قرار مي دهد .
حركت غلط اسب يابد قاطعانه و با صدائي كمي بلند سرزنش شود . اغلب اين روش موثر مي افتد ، ايجاد كمي تفاوت در صدا و قاطعانه بيان شدن آن كافي به نظر مي رسد . اگر تربيت كننده اي به طور دائم بر سر اسبش فرياد بكشد فقط او را ناراحت كرده و خودش هم به نظر مي رسد احمق و يا بد اخلاق باشد . خلاصه اينكه سرزنش مداوم بيهوده است و اسب به صداي بلند خو گرفته و برايش عادت مي شود .
اگر صداي قاطع و كمي بلند موثر نيافتد ، ضربه هاي كف دست روي گردن ، كپل و در صورتي كه گاز مي گيرد روه پوزه لازم است. تنبيه بايد بلافاصله باشد تا اسب دريابد كه از او چه مي خواهند .
به محض اينكه اسب درسش را آموخت دادن پاداش واجب مي شود كه مي تواند ضربه هاي ملايم كف دست روي گردن ، صدائي مهربان و يا حبه اي قند باشد .در اين صورت او پي مي برد كه پي آمد رفتار صحيحش خوش رفتاري است . اسبها موجوداتي دوست داشتني هستند كه براحتي با انسان دوست شده و خوش رفتاري اعتماد آنها را جلب كرده و متكي به نفس مي شوند و خوش رفتارتر شده و به موجوداتي دوست داشتني تبديل مي شوند .
روان اسب ها در كره گي نسبتا پاك است و رفتار آنها در آينده پي آمد چگونگي خوش و يا بد رفتاري آنها در طول دوران نگهداري آنها است .

چگونگي رفتار با اسب :
همانگونه كه گفته شد ، اين روش هدفش استحكام پايه هاي ايمني است ولي در اين مقوله و ضمائم آن هدف روش برخورد ، كار كردن با اسب و نحوه رفتار با اوست .
اسب موجودي زنده داراي صفات ويژه و غرايزي است كه بر روي واكنش ها اثر مي گذارد . اسب ها همانند انسانها رابطه علت و معلولي برقرار نكرده و منطق خاصي حاكم بر رفتارشان نيست . از آنجا كه اسب از ابتدا شكار بوده نه شكارچي زمينه هاي رشد غرايز و احساسات آنها بيشتر در سمت مظلوم واقع شدن بوده است تا موجودي مهاجم .
هنوز هم بيشتر سازه كارهاي اسب دفاعي است كه اغلب در زمينه كار با اسب بازدهي مفيدي دارد. با اين وجود بايد به خاطر بسپاريم كه همواره رفتارهاي اسب غير قابل پيش بيني است كه امكان دارد به جراحت و يا مرگ منتهي شود . حتي در كنار اسب كاملا قابل اعتماد احتياط را از دست ندهيد .
نگهداري صحيح در توسعه شخصيت اسب از اهميت خاصي برخوردار است . به عنوان مثال اگر تنگ اسبي به ناگهان و يكباره سفت كشيده شود ، پوستش را به درد آورده و نمي تواند برگردد و به شما بگويد كه ببخشيد ، تنم درد گرفت ، او مي تواند دندان قروچه اي كرده و يا دست و پايش را بلند كند . روش ارتباطي او منحصر به تظاهرات اندامي اوست . اگر رفتاري خشونت آميز با او تداوم داشته باشد او نا اميد شده و قدرت خود براي جلوگيري و يا رفع آن استفاده خواهد كرد

چگونگي نزديك شدن به اسب در اصطبل:
مي بايست به صراحت گفت كه اسب درون اصطبل حالت به تله افتادن را دارد اگرچه نمي توان گفت كه همگي هم اين چنين برداشتي دارند ولي امكان دارد كه اسبي عصبي ، شرور و يا به شدت عصباني در چنين شرايطي واكنش از خود نشان دهد. حتي ممكن است اسبي بسيار خوش اخلاق هم به خصوص به هنگام خوراك دادن نخواهد كه خلوتش آشفته شود . همواره به آرامي از طرفين و سمتي كه فضا باز تر است به اسب نزديك شويد. فرياد كنان و دوان دوان و جست و خيز كنان به اسب نزديك شدن فقط او را سرآسيمه مي كند . به آرامي با اوصحبت كرده و ترجيحا نامش را صدا كنيد .
در نزديك شدن به اسب غريبه از حمله ناگهاني او بر حضر باشيد . خوشبختانه اين عمل از تعداد كمي اسب سر مي زند ولي بهتر است در برخورد با اسب غريبه نكات ايمني را رعايت كرد تا متاسف نشد . دست دراز كردن از روي درب اصطبل براي نوازش اسب برايش تعجب برانگيز است و ممكن است واكنش او نسبت به اين حركت حمله به طرف در و يا فرار به طرف ديگر اصطبل باشد .
 

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
ايمني در سوارکاري

ايمني در دجه اول است:ورزش سواركاري يكي از ورزشهاي پر مخاطره مي باشد و هيچ ارتباطي نيز به اندازه جثه و چگونگی رفتار اسب شما ندارد .
قابل تصور است كه افتادن از يك ارتفاع زياد ، چقدر مي تواند مخاطره آميز باشد و اين اتفاقي است كه گاهي براي بعضي از سواركاران رخ مي دهد .
تا كنون سواركاران زيادي در سراسر دنيا بعلت عدم استفاده از وسائل ايمني مانند كلاه و …. در حين سواركاري دچار صدمات غير قابل جبراني شده اند .
بسياري از سازمانها و انجمنهاي برگزار كننده مسابقات رسمي و بزرگ سواركاري ، كليه شركت كنندگان را بدون در نظر گرفتن شرايط سني و يا مسائل جانبي واداشته اند تا از وسایل ایمنی استفاده کنند. در مدارس سواركاري نيز چنين قوانيني حاكم است و هيچ هدفي بجز حفظ سلامت اسب و سواركاران ندارند و مي بايست از اين قوانين متشكر بود .
اغلب سواركاراني كه در حين سواركاري از كلاه استفاده نمي كنند دليلشان اين است كه بدون كلاه راحت ترند و يا كلاه ندارند و اين نوع برخورد با موضوع فقط يك جنبه خودخواهانه بيش ندارد و تا كنون نيز بخت با آنها يار بوده است كه اتفاق جدي برايشان نيافتاده است ولي اتفاق يك بار مي افتد و بعد از آن بايد ديد كه علوم پزشكي در رشته مغز و اعصاب چقدر پيشرفت كرده است و آيا قادر هستند كه مصدوم را نجات دهند يا خير .
امروزه بسياري از كارخانجات وسائل ورزشي ، كلاه هاي ايمني مطمئن و راحتي را ساخته اند كه معمولا در دسترس مي باشند .

چند نكته در مورد استفاده از كلاه ايمني : هميشه كلاه اندازه سر خودتان بخريد بطوري كه كاملا اندازه و متناسب با سر شما باشد ، هيچ گاه كلاه ديگران را قرض نگيريد زيرا ممكن است كه اندازه سر شما نبوده و متعاقب آن كارائي كافي را نداشته باشد .
- هميشه بهترين و پيشرفته ترين كلاه ايمني را كه در دسترستان مي باشد تهيه نمائيد ، اگر چنين امكاني براي شما وجود ندارد مي توانيد از فدراسيون مربوطه جهت تهيه اين نوع وسائل كمك بگيريد .
- هيچ گاه بدون كلاه سواركاري نکنید .
- هيچگاه بدون كلاه سوار بر اسب جوان و يا اسبي كه رفتارش قابل پيش بيني نيست نشويد .
- كلاه ضرب خورده و مستعمل خود را تعويض نمائيد زيرا آن يكبار وظيفه خود را انجام داده است و اين عمل ممكن است براي بار دوم تكرار نگردد .
 

Dr_Ghaffari

Active member
امير حسين جان چه خوب كرديد اين دو مقاله را ارسال كرديد كار مرا سبك كرديد پس امروز من خيالم از زين كن و سوار شو راحت است !
 

sohrab

Active member
دکتر جان شما هم ادامه بدید لطفا. این سبک آموزش که شروع کردید به خاطر بار تجربی که داره (+نمک و شیرینی به مقدار کافی!) خیلی جالب شده.
استفاده می کنیم
 

Dr_Ghaffari

Active member
نشست درست روي زين علاوه بر حفظ تعادل و توازن وزن براي اسب به زيبايي سواري ما مي افزايد . نرمي حركات اسب نيز به ما اجازه خواهد داد تا از سواري خودمان لذت بيشتري ببريم !
در نشست از انگشتان دست تا انگشتان پا بايد و بايد و بايد فعال باشند ! و براي اين فعال بودن و يا فعال شدن بايد و بايد و بايد بتوانيد روي آنها تمركز كنيد ! راحت بگويم حتي بايد زبان خود را هم كنترل كنيد ! سواركاراني را ديده ام كه خود عجله دارند و به اسبشان مي گويند :"يواش !" اصلا به كار بردن چنين كلماتي هنگام سواري زيبنده نيست به فرض به جاي همين كلمه "يواش" مي توانيم بگوييم :"آرام" ! و احتمالا به جاي "حيوان " هم مي توانيم نام اسب را بگوييم ! اصول كلي و ابتدايي بسيار ساده اند كه شامل:
1-دستها را بسته نگه داريد و آرنج هايتان از كمرتان فاصله نگيرد .
2-براي گرفتن دسته جلو 3 انگشت ميان هر دست را روي دسته جلو قرار دهيد و 2 انگشت كناري (انگشت كوچك و انگشت شست) را زير دسته جلو ؛حالا با چرخاندن مچ انگشت شست و انگشت كوچك بالا قرار بگيرد و ساير انگشتان در زير دسته جلو قرار بگيرد !
3-براي هدايت اسبتان كافي است فقط از حركت مچ دستتان كمك بگيريد و نيازي نيست عضلات آرنج و شانه و كمر و همه بدنتان را به كار ببريد !
4-دو دست پس از گرفتن دسته جلو بايد به موازات يكديگر باشند و از آرنج تا آبخوري اسب دست و دسته جلو در يك امتداد قرار بگيرند !
5-دستها در اندك فاصله اي از يكديگر در جلو قاچ زين و در دو طرف گردن اسب باشد !
6-كمر سوار كار بايد صاف و بدون قوس باشد ! نه قوز كنيد و نه از آن طرف بام پايين بيافتيد !
7-گردن و سر سوار كار بايد راست باشد و نگاه به جلو باشد نه به دست و پاي خودتان نه اسبتان و نه دوستان سواركارتان ! چه كار داريد كه ديگري غلط نشسته يا درست كار خودتان را بكنيد و ساير كارها را به مربي واگذار كنيد !
8-رانهاي شما بايد به زين بچسبد و تقريبا يك فشار دايمي لازم است !
9-زانوي شما لولاي سواركاري شما است و نه كمر شما براي اين منظور بايد حالت نيم نشست داشته باشيد يعني زين براي نشستن نيست !
10-از زانو تا قوزك پا بايد در يك خط عمود قرار بگيرد و از نشست شما جلوتر يا عقب تر نباشد !براي حفظ تعادل خودتان مي گويم ولي اسبتان هم مرا دعا خواهد كرد !
11-پاشنه پا بالا تر از انگشتان پا باشد تا بتوانيد وزن بيشتري را به پا هايتان منتقل كنيد !
12-ويژگي ديگر اينكه با كمي انعطاف در انگشتان پا و نرمه كف پا مي توانيد جاي مناسبي براي ركاب پيدا كنيد !
13-پا را زياد در ركاب وارد نكنيد . خطرناك است ! از طرفي به مچ پايتان ضربه مي زند و نمي توانيد پاشنه ها را پايين تر نگه داريد .
14-پنجه ها را به طرف خارج بگردانيد تقريبا با يك زاويه 45 درجه !
15 نيازي نيست از زانو به پايين به بدن اسب فشار بياورد ! پايتان را آزاد بگذاريد تا در هنگام لزوم فشار ساق شما موثر واقع شود !
16-تمرين هاي سكه و تخم مرغ را براي تفريح هم كه شده انجام بدهيد تا بتوانيد حركات دست و پاي خود را كنترل كنيد !
تمرين سكه : دو عدد سكه برداريد و هر يك را بين يك ران (در بالاي زانو محل لولا !)و برگ زين قرار دهيد و به سوار كاري طبق روال هميشه بپردازيد و مراقب باشيد سكه ها نيفتد ! پس از يك ساعت سوار كاري سكه ها را از بين ران و برگ زين برداريد و درون قلك بياندازيد !
تمرين تخم مرغ : يك تخم مرغ خام را در يك قاشق غذا خوري قرار دهيد و دسته قاشق را در دست بگيريد و به سوار كاري برويد و مراقب باشيد تا تخم مرغ از درون قاشق نيفتد پس از يك ساعت سواركاري به آشپزخانه برويد و تخم مرغ را پخته و ميل نماييد !
 

مرضیه

Member
میشه لطفا راجع به دهنه کردن اسبهای چموش بیشتر صحبت کنید؟! من شاهد بودم که نیم ساعت تمام برای دهنه کردن یه اسب چموش وقت صرف شد تازه آخرش هم آقا اجازه نداد کسی دهنه اش کنه!!!! با وجودی که دوست هم داشت بدوه ولی نشد که نشد...!
 

sohrab

Active member
به نظر من آموزش اولیه خیلی مهمه. من هم شاهد اسبهایی بودم که عادت کرده بودند به ضرب و زور یا با فریب دادن با قند و یونجه دهنه شوند
 

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
مرضیه گفت:
میشه لطفا راجع به دهنه کردن اسبهای چموش بیشتر صحبت کنید؟! من شاهد بودم که نیم ساعت تمام برای دهنه کردن یه اسب چموش وقت صرف شد تازه آخرش هم آقا اجازه نداد کسی دهنه اش کنه!!!! با وجودی که دوست هم داشت بدوه ولی نشد که نشد...!
برای دهنه زدن یک بحث جداگانه باز کنیم بهتر نیست؟
 

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
دکتر جان برای ادامه مطالب میتونی از لین به مطالبی که من از قبل گذاشتم هم استفاده بکنی
9 صفحه مطلب هست اون پایین
 
بالا