♘امیرحسین♞
♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
El cavall (Equus caballus, Equus ferus caballus o Equus przewalskii forma caballus) és un mamífer de dimensions mitjanes o grans i de constitució forta i àgil alhora. Les femelles reben el nom d'egua, ega o euga, i els petits i joves s'anomenen poltres.
Les extremitats són llargues, aptes per a córrer, i els peus prenen contacte amb el sòl només amb un dit (el tercer), la darrera falange del qual és recoberta per una peülla o casc.
El dentat definitiu consta de 40 peces. Els ullals són rudimentaris i manquen en la femella.
El cap és relativament gros, sostingut per un coll llarg i musculós, i té orelles petites.
En els cavalls domèstics la crinera és, en general, llarga i gairebé sempre caiguda.
La cua, acostuma a ser llarga.
El crit del cavall és anomenat aïnada o renill.
El cavall, és herbívor i granívor, pot digerir la cel·lulosa igual que els ruminants, però a diferència d'aquests, la fermentació i absorció té lloc en el cec i en l'intestí gruixut, on hi ha una rica flora microbiana i bacteris que ataquen de manera anaeròbica la cel·lulosa.
El seu aparell digestiu és més complex i més gran que el dels carnívors, però menys complex i menor que el dels ruminants.
L'estómac és simple, el cec és un gran sac d'un metre de llargària amb una capacitat de 35 litres, i l'intestí gruixut, també molt desenvolupat, pot tenir una capacitat d’entre 80 i 130 litres.
Les principals races de cavalls es poden classificar en tres tipus, tot i que hi ha diverses classificacions:
* cavall de sella
* cavall de tir
* poni
D’entre les diferents races de cavalls es poden esmentar:
* Cavall de raça andalusa
* Cavall de raça àrab
* Cavall de raça belga
* Cavall de raça bolonyesa
* Cavall de raça bretona
* Cavall de raça catalana
* Cavall de raça d’haca anglesa
* Cavall de raça perxerona
Segons el color del pelatge, de les crins i la cua els cavalls s'anomenen:
* negre o moreu
* bru
* castany o bai
* roig, sor o alatzà
* pèl de rata, burell o cendrós
* falb
* ros
* baig o roig dun
* negre crem
* perlí
* crem
* tacat o clapat
* pigat
* liart
* ruà
Altres denominacions són possibles : melat,flor de romer,...
Les extremitats són llargues, aptes per a córrer, i els peus prenen contacte amb el sòl només amb un dit (el tercer), la darrera falange del qual és recoberta per una peülla o casc.
El dentat definitiu consta de 40 peces. Els ullals són rudimentaris i manquen en la femella.
El cap és relativament gros, sostingut per un coll llarg i musculós, i té orelles petites.
En els cavalls domèstics la crinera és, en general, llarga i gairebé sempre caiguda.
La cua, acostuma a ser llarga.
El crit del cavall és anomenat aïnada o renill.
El cavall, és herbívor i granívor, pot digerir la cel·lulosa igual que els ruminants, però a diferència d'aquests, la fermentació i absorció té lloc en el cec i en l'intestí gruixut, on hi ha una rica flora microbiana i bacteris que ataquen de manera anaeròbica la cel·lulosa.
El seu aparell digestiu és més complex i més gran que el dels carnívors, però menys complex i menor que el dels ruminants.
L'estómac és simple, el cec és un gran sac d'un metre de llargària amb una capacitat de 35 litres, i l'intestí gruixut, també molt desenvolupat, pot tenir una capacitat d’entre 80 i 130 litres.
Les principals races de cavalls es poden classificar en tres tipus, tot i que hi ha diverses classificacions:
* cavall de sella
* cavall de tir
* poni
D’entre les diferents races de cavalls es poden esmentar:
* Cavall de raça andalusa
* Cavall de raça àrab
* Cavall de raça belga
* Cavall de raça bolonyesa
* Cavall de raça bretona
* Cavall de raça catalana
* Cavall de raça d’haca anglesa
* Cavall de raça perxerona
Segons el color del pelatge, de les crins i la cua els cavalls s'anomenen:
* negre o moreu
* bru
* castany o bai
* roig, sor o alatzà
* pèl de rata, burell o cendrós
* falb
* ros
* baig o roig dun
* negre crem
* perlí
* crem
* tacat o clapat
* pigat
* liart
* ruà
Altres denominacions són possibles : melat,flor de romer,...