قوانین بین المللی زیبایی اسب اصیل عرب ( 1 )

samir

Member
سلام دوستان عزيز و هم علاقه ای من
بنا به درخواست بعضی از دوستان عزيز و با اجازه همه شما استادان خودم و مدير محترم و فعال سايت انجمن می خوام از امروز مسابقات زيبايی اسب اصيل
عرب ( show ) و قوانين مربوط به آن را شرح بدهم .

مسابقه زيبايی از جالب ترين و پرطرفدارترين مسابقات مربوط به اسب می باشد که اهميت بسزايی در نژاد اسب اصيل عرب دارد و عمده آن در همين بخش انجام می شود و به ندرت می بينيم که در نژادی همچون اسبچه خزر يا نژادهای اروپايی برگزار بشود برای همين هم من اين موضوع را در قسمت رشته ها – زيبايی ، ننوشتم و در بخش اسب عرب آوردم .

اولين تجربه داوری من در مسابقه زيبايی اسب اصيل عرب در شهر تبريز در تابستان 1384 به من ثابت نمود که با همه سختيهای موجود ، اين مسابقه برای برگزارکنندگان و داوران و مالکين اسبها و تماشاگران و رقبای توليد کننده اسب در يک سطح عالی جذاب و هيجان برانگيز می باشد و بر اصلاح نژاد و بهتر کردن توليدات و در شناسايی و شناساندن اسبها و تاثير بر بازار فروش نقش بسيار مهمی دارا می باشد . سازمان جهانی داوران شو اسب عرب در کشور انگليس بوده و فقط از همانجا است که مدرک داوری بين المللی دريافت می شه و خوبه که بدونين بسيار سخت و مشکل کسی می تونه به اون درجه برسه و هر ساله اشخاص بسيار مهمی که در دنيا مطرح هستند پس از کسب اجازه و دارا بودن شرايط عمومی و اختصاصی در آن شرکت نموده و اوت می شوند ، و به اين راحتی هر کسی نمی تونه به اونجا برسه .

بطور مثال يکی از اشخاصی که در برگزاری مسابقه زيبايی نقش مهمی داره ( هندلر ) است ، يعنی کسی که اسب را برای شرکت در مسابقه زيبايی تحت قوانين بين المللی آماده می کنه و در واقع مربی اونه همانطور که در کورس مربی کورس داريم ولی اين خيلی از اون بالاتر و رسيدن به هندلری سخت تره و زحمت و يادگيری چندين ساله می خواد و بايد يک هندلر با اسب حرف بزنه و بفهمه که اسب چی جوابش می ده ، که يکی از اون هندلرهای خوب در کشور انگليس و در شهر لندن خانم اما مکسول هستند که تا حالا دو بار به ايران سفر کرده اند و پدر و مادر ايشان از مؤسسين سازمان جهانی اسب عرب ( waho ) هستند . خوب حالا ايشان با همه اين تفاصيل و علم کافی که دارند اجازه شرکت در کلاسهای داوری را ندارند مگر اينکه به مدت چهار سال از هندلری رسما کناره گيری نمايند بعد از اون تازه در موردش تصميم گيری می شه که آيا صلاحيت داره يا نه ؟

از داوران بسيار معروف بين المللی و محبوب که شهرت جهانی دارند و از مدرسين سازمان داوری جهانی ، و دانشگاه تخصصی انگليس می باشند و از معدود کسانی هستند که در دنيا اجازه دارند گواهينامه داوری بين المللی صادر نمايند خانم دکتر مری بنکرافت هستند که يه خانم سن بالای انگليسی بوده و در انگليس مزرعه پرورش اسب اصيل عرب دارند که اينجانب به همراه بعضی از دوستان عزيزم افتخار شاگردی ايشان را داريم .

همچنين از داوران پرطرفدار جهانی يه خانم سن بالای اسکاتلندی به نام ديترا هايد می باشند که در اسکاتلند مزرعه پرورش اسب دارند و علاوه بر آن در کشور امارات در ايالت ابوظبی در منطقه عجبان مسؤل اصطبلهای شيخ سلطان بن زايد آل نهيان به نام ( مزرعه الورسان ) می باشند در این مزرعه 400 ( چهارصد ) رأس مادیان زیبای اصیل عرب بغیر از کره ها و سیلمی ها و اسبهای کورسی نگهداری می شوند که معروفترین سیلمی در اونجا یک اسب عرب کهر زیبا و تنومند به نام ( منارچ ا چ ) می باشه که تحت شرایط خاص همچون یک پادشاه نگهداری می شه و از تولیدات کشور فرانسه است و رکورد بالای کورس داره . مربی اسبهای کورسی این مزرعه وسیع یه خانم انگلیسی به نام جاکی ویکهام می باشند که با استادم سرکار خانم امیر اصلانی ( کوثری ) دوستی نزدیکی دارند . بد نيست بدونيد که من از اين مزرعه ديدن نموده و مدتی را نزد خانم ديترا هايد در ويلای ايشان که در قسمت جنوبی مزرعه واقع شده ، گزرانده ام .

خوب فکر می کنم تا حدی با اين رشته محبوب آشنا شدين ، فعلا برای جلسه اول بايد کافی باشه اگه وقت کردم دوباره خدمت می رسم . ;)
 
سمیر عزیز بسیار ممنون از مطلب خوبی كه گذاشتی.برای من بسیار جالب بود.فكر نمی كردم تا این حد این رشته نكات ریز داشته باشه و قوانین سخت.لطفا باز هم در این مورد صحبت كن و از تجربیاتت برامون بگو.متشكرم.
 

sohrab

Active member
سمير من جزوه اي كه خانم بن كرافت بمون داد رو توي كامپيوتر دارم-اگر موافقي قسمتهايي از اون رو براي بچه ها بزارم
 

samir

Member
جزوه خانم بنکرافت یک جزوه نیمه تخصصیه که نیاز به کلاس و توضیح داره

به هر حال بعضی جاهاش می تونه مفید باشه

خداحافظ
 

sohrab

Active member
این جزوه مربوط به آموزش داوری مسابقات زیبایی اسب عربه که شامل قوانین و مقررات مسابقات و توضیح کامل آیتم هاییه که موقع ارزیابی اسب شرکت کننده باید مورد توجه قرار بگیره.یعنی برای گرفتن مدرک داوری باید به این جزوه مسلط باشید.والبته تضمینی برای قبولی در آزمون فوق العاده مشکل داوری نیست و معمولا پذیرفته شدگان از افرادی هستند که سالها با این نژاد سر و کار داشتن مثل سمیر عزیز.
 

sohrab

Active member
علت تاخیر در ارسال جزوه این بود که فایل تایپ شده رو پیدا نکردم. تصمیم گرفتم از روی جزوه و دست نویس های خودم مطالب رو کم کم ارسال کنم.
سعی می کنم مسائلی رو که از کلاس به یاد دارم و سوال هایی که از خانم بن کرافت می پرسیدیم رو هم اضافه کنم. شما هم اگر در مورد مطالب گفته شده سوالی دارید بگید که یک کارگاه آموزشی خوب راه بندازیم. امیدوارم سمیر عزیز هم فرصت کنه سری بزنه.
راستی سال 81 بابت همین جزوه سی هزار تومن ما رو تیغ زدن (ببینید من چه سخاوتمندم!) چقدر هم متواضعم!!
 

sohrab

Active member
برای داوری یک اسب لازم است که دانش کامل از ساخت اسب و اطلاعات کافی درباره جزئیات نژاد خاص مورد قضاوت وجود داشته باشد. این یک قانون کلی است که در مورد همه نژاد ها صادق است.

در داوری باید به موارد زیر دقت کنید:

- ساخت و ترکیب
- حرکت
- حالت


یک اسب اصیل باید نمونه و شکل اصلی این نژاد را نشان دهد. اگر قرار است که این نژاد در آینده رشد و پیشرفت کند، اسب های برنده مسابقات زیبایی باید زیبا و بدون نقص باشند. حالت اسب از اهمیت زیادی برخوردار است اما بر خصوصیات سواری ارجحیت ندارد. نهایتا اسب اسب است و اسبها حیوانات کاری هستند و برای آن که بتوانند کاری را انجام دهند باید از سلامتی بدنی و فکری برخوردار باشند.

حالت
اسب اصیل بدون نقص است و خصوصیات آن در عبارت حالت جمع شده است. منظور از حالت کلیه خصوصیات قابل دیدن در اسب می باشد که اسب اصیل را بسیار منحصر به فرد کرده است. اسب اصیل باید خصوصیات ویژه خود را نشان دهد. به طوری که به محض دیدن آن بیننده بتواند بگوید که این یک اسب اصیل است. علائم شاخص اسب اصیل در موارد زیر یافت می شوند:

- کیفیت
- وجود
- سر عربی
- دم گرفتن
- ساختار
- حرکت


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

سر:

اصل کلی در مورد سر اسب اصیل کیفیت و ظرافت سر می باشد. سر سنگین و خشن یک اشکال است. پوست باید ظریف بوده و ساخنمان استخوان باید مشخص باشد. در اسبهای بزرگ سال سر باید خشک بوده و گوشتی نباشد.

خصوصیات اجزای تشکیل دهنده سر شامل "پوزه و چانه"، "فک ها"، "چشمها"، "پیشانی" و "گوشها" به تشریح بیان خواهد شد.
 

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
من یک جزوه کامل درباره تاریخ, تکامل و تمام تیره های اسب عرب به زبان فرانسه دارم بگزارم اینجا؟
 

مرضیه

Member
من یکی از هر چی جزوه و کتاب و مطلب که به بالا رفتن اطلاعاتم کمک کنه حمایت میکنم.بگذاریدش لطفا.ممنون.
 

sohrab

Active member
یک کار دیگه هم می کنم. بعد از گفتن اصول داوری هر قسمت چند تا عکس در همون رابطه از اسبهای مختلف میگذارم و در مورد خطاهای هر کدوم بحث می کنیم و امتیاز می دیم. چطوره؟
 

♘امیرحسین♞

♘ مدیریت انجمن اسب ایران ♞
سهراب گفت:
یک کار دیگه هم می کنم. بعد از گفتن اصول داوری هر قسمت چند تا عکس در همون رابطه از اسبهای مختلف میگذارم و در مورد خطاهای هر کدوم بحث می کنیم و امتیاز می دیم. چطوره؟

عالی
 

sohrab

Active member
سلام دوستان امروز می خوام از پوزه ، چانه ، صورت و پیشانی بگم. عکس هایی هم اضافه می کنم ولی خواهشا فعلا نظرات در مورد اسبها را نگه دارید تا آرشیو تصویری کامل بشه. عکس های خارجی زیادی دارم ولی فکر کردم بهتره عکس هایی رو که خودم گرفتم بگذارم که از اسب عرب ایرانی باشه. بیشتر عکس ها با موبایل گرفته شده و کیفیت خوبی نداره ولی بهتر از هیچیه.

پوزه و چانه :
سر باید یک پوزه ظریف داشته باشد و نسبت به بقیه سر باید کوچک باشد. هر نوع خشونت یا نبود کیفیت اشکال بدی است. منخرین (سوراخ های بینی) باید بزرگ و انعطاف پذیر باشد و در هنگام تمرین باید بتواند خوب باز شود. اصولا منخرین موازی با قسمت جلویی صورت اسب می باشد. منخرین کوچک و ضعیف در اسب اصیل یک اشکال محسوب می شود و از آنجاییکه در این نوع منخرین بر خلاف نوعی که در تمرین باز می شود، جریان هوا نمی تواند به خوبی به شش ها برسد، در هیچ اسبی چنین منخرینی مورد پسند نیست.


در زیر تصویر منخرین 3 مادیان عرب را میبینید که همه از خون خالص ایرانی هستند.
 

پیوست ها

  • Recovered_JPEG_2157.jpg
    Recovered_JPEG_2157.jpg
    35.4 کیلوبایت · بازدیدها: 10
  • Recovered_JPEG_2156.jpg
    Recovered_JPEG_2156.jpg
    32.6 کیلوبایت · بازدیدها: 11
  • mankharin.JPG
    mankharin.JPG
    53.1 کیلوبایت · بازدیدها: 15

sohrab

Active member
دهان
چاک دهان باید بلند بوده و دارای حالت خوبی باشد. دهان کوچک پسندیده و مطلوب نمی باشد.
چانه باید شکیل باشد و اگر چه لب پایین مادیان ممکن است بعضی وقتها در حال استراحت آویزان باشد، اما هنگامی که توجهشان به چیزی جلب می شود و هشیار هستند باید جمع و سفت باشد. در میدان نمایش زیبایی باید به لب پایین آویزان دقت شود چون معمولا ممکن نیست که در میدان نمایش اسب خیلی آرام و خونسرد باشد. در چنین شرایطی احتمالا اسب نمی تواند لب پایین را بالا بکشد.
دندان های پیشین پایین و بالا باید با هم مماس باشند . اسبی که دهان طاووسی دارد ممکن است ظاهر خیلی زیبایی داشته باشد ولی این حالت یک خطای ساختی محسوب می شود. (منظور از دهان طاووسی این است که فک پایین از فک بالا کوتاه تر باشد و این حالت در موارد خفیف تر می تواند به سر شکل گوه ای بدهد.)


این سیلمی نوع خفیف دهان طاووسی را دارد.( به این شدت که در عکس نمایان است نیست)
 

پیوست ها

  • dahan tavoosi.jpg
    dahan tavoosi.jpg
    25.6 کیلوبایت · بازدیدها: 10

sohrab

Active member
صورت و پیشانی:

هنگامیکه از یک طرف به سر اسب نگاه می کنید جلوی صورت باید یا صاف باشد یا قوس دار. اگر سر در قسمت زیر چشم ها صاف باشد تا زمانی که کیفیت خود را حفظ کند، این صافی سر خطا محسوب نمی شود. نیمرخ اسب نباید محدب شکل یا در اصطلاح بینی رومی (کله قوچی هم گفته می شود) باشد. فقط گاهی ممکن است اسب سر خیلی قشنگی داشته باشد ولی در اثر ضربه یا حادثه ای صورتش نیمرخ مطلوب را نداشته باشد. در این حالت در استخوان که خیلی به سطح نزدیک است، اگر رگهای آن ناحیه اسیب دیده باشند یک برجستگی بوجود می آید که باعث ایجاد بینی رومی کاذب می شود. اگر کاملا مطمئن هستید که سطح محدب صورت در نتیجه صدمه ای بوده و در اصل اسب دارای نیمرخ برجسته نمی باشد می توانید این نیمرخ را در قضاوتتان خطا محسوب نکنید زیرا طبیعی است که این خصوصیت به تولیدات اسب منتقل نخواهد شد. بهتر است برای تشخیص بینی رومی، اسب را از نزدیک نگاه کنید تا مطمئن شوید که در هر دو سمت برجستگی وجود دارد. در غیر اینصورت اگر برجستگی فقط در یک سمت وجود داشته باشد، احتمالا در نتیجه یک آسیب دیدگی بوده است.
پیشانی باید صاف باشد یا می تواند در قسمت بالای چشم ها قوسی شکل هم باشد که به این حالت جیبا می گویند. اگر این برجستگی خیلی زیاد باشد هماهنگی شکل سر را از بین می برد اگرچه از نظر فنی خطا محسوب نمی شود.


عکس اول مربوط به مادیان با خون خالص ایرانیه (مادیان خودمه) همانطور که میبینید نیمرخ صافی دارد. نیمرخ مقعر بیشتر در اسبهای با خون عرب مصری دیده می شه. نمونه ی اون رو در عکس دوم می بینید.
عکس سوم هم مربوط به سیلمی معروفیه که بینی رومی رو به وضوح می تونید در اون ببینید. از اونجا که این خصوصیت رو به بعضی کره هاش انتقال می ده میشه فهمید بینی رومی کاذب نیست و خطای ساخت محسوب می شه.)

دوستان اسم اسبها رو عنوان نمی کنم چون می خوایم داوریشون کنیم و ممکنه از قضا مالکین محترمشون سری به اینجا بزنند و ...
 

پیوست ها

  • pishani saf.JPG
    pishani saf.JPG
    31.1 کیلوبایت · بازدیدها: 15
  • pishani ghos dar.JPG
    pishani ghos dar.JPG
    41.3 کیلوبایت · بازدیدها: 10
  • bini roomi.JPG
    bini roomi.JPG
    25.8 کیلوبایت · بازدیدها: 12
بالا