چگونه عادت گازگرفتن را از اسب دور کنیم؟

fatima

Member
لگدپرانی و گاز گرفتن عادت های بدی هستند. اسبهای جوان همان طور که میل به بازی دارند، به گاز گرفتن نیز تمایل دارند و اگر آموزش صحیح به آن ها داده نشود ممکن است با این عادت بد پرورش یابند که در آینده برای اسب و صاحبش مشکل ساز خواهد شد. گاز گرفتن فقط در اثر عادت غلط ایجاد نمی شود بلکه ممکن است در اثر خارش و تحریک زیر زین نیز ایجاد شود. شما باید تمام احتمالات درد و آزردگی را قبل از به کارگیری هر گونه اقدامی بررسی کنید.

مراحل ترک عادت گاز گرفتن
1- اسب را به جایگاه زین کردن بیاورید، باید قبل از سوارکاری اسب را به طور کامل بررسی کنید. با استفاده از دستتان تمام بدن اسب را لمس کنید از پاهای عقبی شروع کرده تا به شانه ها و گردن برسید. در حین لمس بدن اسب ممکن است بخواهد شما را گاز بگیرد یا لگد کند. در حین انجام این کار همیشه این نکته را درذهن داشته باشید.
2- با استفاده از برس ماساژ به حالت چرخشی و دایره وار اسب را ماساژ دهید. این حرکت هرگونه آلودگی و غبار را از بدن اسب پاک میکند.
3- با استفاده از برس خشن، هرگونه آلودگی چسبیده به بدن اسب را پاک کنید و عضلات اسب را ماساژ دهید. اسب این گونه ماساژ را دوست دارد.
4- با حرکت های کوتاه و سریع برس نرم بدنش را ماساژ دهید تا روغن در سطح پوست جمع شده و باعث درخشندگی پوست شود. همچنین صورتش را با این برس یا با اسفنج پاک کنید. تا این مرحله باید تمام آلودگی ها را از بدن اسب پاک کرده باشید. حال نوبت سم های اسب است با استفاده از سم چین، سم اسب را تمیز کنید.
5- از برس یال برای تمیز کردن یال ودم اسب استفاده کنید. با انجام این مراحل خواهید دید که چه تیمار خوبی برای اسب انجام داده اید. اگر در خلال هر کدام از این مراحل اسب خواست گاز بگیرد یا لگد پرانی کند، با صدای خشن و لحن تنبیه او را از این کار منع کنید.
 

fatima

Member
6- زین و عرق گیر را آماده کنید. به آرامی عرق گیر را روی بدن اسب قرار دهید. اگر در این حال اسب لگد پرانی کرد بر سر او داد زده و با صدای بلند او را تنبیه کنید و زین بستن را ادامه دهید. اگر لازم شد هنگام لگدپرانی با دست روی شانه ها و گردن اسب بزنید. این کار هشدار دوم پس از غریدن به اسب و داد زدن بر اوست.
7- پس از گذاشتن زین، نوبت بستن تنگ رسیده است. بسیاری از اسبها هنگام بستن تنگ یا گاز می گیرند یا لگد می کنند. بنابراین حواستان را هم روی پوزه و گردن اسب متمرکز کنید و هم بر پاهای عقب. درست کنار دستهای اسب و در موقعیتی در مرکز بایستید تا از هر ضربه ای در امان باشید. باید تنگ را به آرامی و لطافت ببندید چرا که گاهی محکم فشردن و بستن تنگ باعث درد یا احساس نیشگون گرفتن در اسب می شود.
8- حال اسب را دهنه کنید، مواظب باشید که هنگام این کار هیچ گونه ذرات چرم یا غبار وارد چشم و بینی اسب نشود.
9- حالا اسب را به مانژ مناسبی ببرید.. هنگام سوارشدن ممکن است اسب سعی کند شما را گاز بگیرد. بنابراین با ایستادن در مرکز، خود را از گازگرفتن دور کنید. حالا افسار را در دست چپ خود گرفته و سوار اسب شوید. هنگام سوار شدن قسمتی از افسار را که به شما نزدیک است کوتاه تر کنید تا اسب نتواند سرش را برگردانده و شما را گاز بگیرد. اگر در لحظه سوار شدن سعی کرد شما را گاز بگیرد باز هم افسار را چک کنید تا از کوناه بودن آن مطمئن شوید و به اسب چشم غره رفته و صبر کنید تا گوش هایش به حالت طبیعی بازگردد.
10- حال سواری را با قدم های آرام آغاز کنید و در این حالت اسب خود را نوازش کرده و ماساژ دهید. هنگام سواری با اسب خود حرف بزنید و سعی کنید اعتماد و اطمینان او را جلب کنید.
 

fatima

Member
اگر در خلال هر کدام از مراحل یاد شده اسب سعی کرد شما را گاز بگیرد یا لگدپرانی کند از روش هشدار دادن استفاده کنید:
- با صدای ثابتی سر او داد بزنید.
- داد بزنید و بعد با دست روی شانه و گردنش بزنید.
- با صدای بلندتر داد بزنید، یک سیلی محکم به او زده و به او چشم غره بروید. این هشدار، هشدار نهایی است و برای اسبهای عصبی به کار می رود.
 

fatima

Member
11- پس از سواری زین و ابزاری را از اسب دور کنید.
12- اسب را در یک جا به مدت یک الی دو ساعت ببندید و از دور او را زیر نظر بگیرید. این کار صبر و طاقت اسب را زیاد کرده و او را صبور تر و ارام تر می کند.


چندراهکار
هنگام دهنه کردن یا سواری، اگر اسب خواست گاز بگیرد، با استفاده از انگشت سبابه و شست خود پوزه اش را گرفته و برای چند ثانیه بپیچانید. و سپس از او دور شوید.

برخی افراد معتقدند اگر اسب شمارا گاز گرفت شما هم او را گاز بگیرید!. مثلا گوش او را گاز بگیرید. البته نه به گونه ای که پوستش شکافته شده و خون بیاید. یا مثلا گوشش را بپیچانید

در هر صورت اگر شما را گاز گرفت یا لگد کرد، او را با خشونت نزنید و به او آسیب نرسانید. فقط سیلی زده یا روی گردنش بزنید.

بسیاری از اسبها با هشدار و غریدن و تنبیه با صدای بلند، متوجه خطای خود می شوند. و استفاده از هشدارهای یاد شده توسط بسیاری از پرورش دهندگان و مهتران خوب، به کار برده میشود. و فقط هنگامی اسبها را تنبیه بدنی می کنند که واقعا با دندانهایشان بدن مهتر را گاز بگیرند.
 
ممنون فاتیما جان بابت ارسال سازنده و مفیدت.
من که واقعا استفاده خواهم کرد از این نکات و بسیار هم واسم جالب بود.
 

kamyab

Member
تا چه حد میشه از خشونت استفاده کرد؟بنظرتون اگه زیاد باشه (گرفتن پوزه و پیچاندن) تاثیرش برعکس نمیشه؟
 

fatima

Member
اون طوری که توی متن نوشته بود، هر وقت اسب آسیب جدی وارد کرد یعنی واقعا گاز گرفت یا لگد کرد میشه از خشونت مناسب استفاده کرد. مثل زدن، سیلی زدن، پوزه پیچاندن
در هر صورت تاکید شده که آسیبی جدی به اسب وارد نشه و فقط تنبیه بشه.
 

fatima

Member
kamyab گفت:
تا چه حد میشه از خشونت استفاده کرد؟بنظرتون اگه زیاد باشه (گرفتن پوزه و پیچاندن) تاثیرش برعکس نمیشه؟
خب بستگی به نوع تنبیه و خشونت داره. مثلا اگه با باتوم به جونش بیفتیم معلومه که تاثیرش برعکس میشه! تنبیه باید معقولانه و متناسب با میزان خطا باشه تا تاثیر لازم رو داشته باشه.
 
بالا